vineri, 30 ianuarie 2009

Responsabilitatea sociala corporativa e o parte dintr-o felie mai mare, numita Etica si Conformitate

Lucrez de ceva vreme la un Handbook pentru Responsabilii de Etica si Conformitate din Europa si una dintre problemele cele mai mari cu care m-am confruntat a fost aceea de a explica faptul ca responsabilitatea sociala corporativa nu este o chestiune separata de celelalte procese ale unei organizatii, indiferent care ar fi arhitectura acesteia. Acest lucru este dificil de explicat pentru ca, in contextul actual la nivel european, sunt foarte multe voci care, lipsite sau nu de o pregatire dubla in domeniul eticii in afaceri si business managementului, confunda responsabilitatea sociala cu ceea ce se numeste ethics & compliance management. Cu alte cuvinte, perceptia multora dintre cei care scriu despre acest subiect este ca responsabilitatea reprezinta conceptul central, iar fiindca "responsabilitatea sociala corporativa" se refera la responsabilitatea unei organizatii fata de mediu, fata de comunitate si fata de proprii angajati, ar trebui ca acesteia sa i se acorde un statut mai inalt.

Pentru a-si sustine ideea respectiva, acei autori sau "specialisti" se ascund in spatele unor definitii pe care le citeaza de la alti autori. Numai ca a oferi colectii de definitii, chiar si cu scurte explicatii ale lor, nu e altceva decat un semn al amatorismului. Nu definitiile lipsesc, ci 'operationalizarile' lor.

In al doilea rand, responsabilitatea este intr-adevar un concept care ar trebui sa aiba rolul central in toate procesele de business. Dar faptul ca sintagma "responsabilitate sociala corporativa" are in componenta sa acest termen nu implica faptul ca responsabilitatea sociala este mai importanta decat managementul de etica si conformitate.

Formula corecta si care poate functiona eficient la nivelul organizatiilor, fie ele companii, ong-uri sau institutii publice, este aceea in care responsabilitatea sociala este privita in pozitia propriei ei, adica drept parte a managementului de etica si conformitate, care, alaturi de alte componente de business, intra sub conceptul mai general de guvernare corporativa.

Momentan nu intru in detalii deoarece ma tem ca argumentele mele vor fi preluate de cine stie ce individ care vrea sa parvina pe scara academica inainte ca eu sa reusesc sa le public in volumul la care lucrez. De altfel, nici imaginea de mai sus nu este redata in intregime. Managementul de etica si conformitate comporta multe alte segmente decat cele trei exemple sugerate acolo.

miercuri, 21 ianuarie 2009

www.etica-aplicata.ro - primele teste

In noaptea dintre 20 si 21 ianuarie am inceput primele teste la portalul www.etica-aplicata.ro Va fi un site care va gazdui atat resurse pentru domeniul eticii aplicate, cat si paginile oficiale ale Bucharest Conference in Applied Ethics '09: "Ethics Committees and Other Ethical Tools" si European Journal of Applied Ethics.

Fiindca am dorit ca acest portal sa nu fie doar pentru Romania si asa-zisii specialisti in etica aplicata din Romania, tot continutul va fi in limba engleza. De asemenea, EJAE nu va fi dedicata spatiului academic romanesc. Nu, pentru ca spre deosebire de altii, eu si colegii mei suntem scarbiti de incompetentii care-si dau cu parerea pe la tembelizor ori prin publicatiile autohtone. Ca atare, www.etica-aplicata.ro va fi un portal de resurse pentru toata Uniunea Europeana si nu numai.

O a doua precizare pe care vreau sa o fac e aceea ca site-ul se va dezvolta treptat. La inceput vor exista niste pagini semi-statice, urmand ca pe parcurs sa introducem diverse sectiuni cu continut updatabil si pretabil pentru agregatoare (de exemplu, sectiunea NEWS).

In al treilea rand, regula de baza a portalului de baza nu va fi "political correctness"-ul, ci, dimpotriva, analiza critica, uneori dura si extrema. Nu vom tolera aberatiile conceptuale si nici incompetenta, sanctionand dur orice adept al lor.

Pentru moment, site-ul va contine doar o pagina cu siglele proiectelor inclue, urmand ca din punct de vedere al continutului sa-l completam pana la finele lunii martie.

Cultura lucrului bine facut: o remarca despre americani

Ziua de ieri a fost de sarbatoare pentru americani. Acestia au asistat, intr-un fel sau altul, la inaugurarea celei de-a 44-a presedentii a Statelor Unite. Nu am de cand sa fac nici o remarca despre evenimentul cu pricina fiindca, cred eu, ne-am saturat cu totii de acest subiect. Ce mi s-a parut cu totul interesant a fost faptul ca din prima zi a noii presedentii, site-ul oficial al Casei Albe (www.whitehouse.gov) a fost pus la punct. Nu a lipsit nimic, nici o eroare nu a deranjat elementele care compun site-ul. Imaginile si culorile, in consonanta perfecta. Informatiile despre ce intentioneaza sa faca Mr. Obama, nu lipsesc nici ele. Structura site-ului, simpla, intuitiva, accesibila. Rata de incarcare a noilor sub-pagini accesate, instantanee.
De ce oare la ei se poate si la noi nu?