joi, 13 august 2009

Cod de etica / integritate / management

Reiau o discutie de pe un grup Linkedin.com in ideea in care ar putea sa foloseasca si altora.

----
Q: Viorel Panaite (Human Invest)

Ar merita transformat managementul intr-o profesie?
... si practicat sub un cod de etica si integritate, asa cum este cazul avocatilor sau medicilor?

----
A: Cristian Ducu (Smart Solutions & Support, Romania)

@ Viorel
Momentan, ma rezum la a face un comentariu critic (acid) la ceea ce ai scris mai sus:
<<... si practicat sub un cod de etica si integritate, asa cum este cazul avocatilor sau medicilor? >>

Cred ca faci o grava confuzie: si anume desparti etica de integritate, desi integritatea reprezinta o valoare morala (etica). Cu alte cuvinte, "cod de etica si integritate" nu este corect (este vorba de o exprimare pleonastica).

In al doilea rand, existenta unui cod de etica (altii il numesc cod de conduita/Code of Conduct) nu aduce o mai buna reglementare pentru profesia de "manager". Motivul este lesne de inteles: aderarea la un cod de etica este voluntara, iar singurele sanctiuni morale care pot fi impuse sunt blamul si mustrarile de constiinta. Nu poti transforma niste norme morale in sanctiuni legale decat daca acele norme morale se regasesc in norme legale.

In al treilea rand, cred ca vei avea mari probleme in a delimita profesia de "manager". Ce este un manager? Un individ care conduce o organizatie, fie ea publica sau privata? Sau un individ care are anumite competente si conduce o organizatie? Atunci care sunt acele competente specifice pe care le putem considera suficiente pentru a delimita intre un manager si un non-manager?!

@ Ioana,
Intr-adevar, efectele unui cod de etica sau cod de conduita nu garanteaza si respectarea lor. Cu toate acestea, rolul unui cod de etica nu trebuie sa fie doar cel de criteriu al corectitudinii (morale, profesionale) unei actiuni, ci, poate mult mai important, de formare a celor care subscriu la el. Cu alte cuvinte, rolul unui cod de etica trebuie sa-i invete pe indivizi cum sa actioneze intr-un anumit spirit, sa le formeze caracterul.

Caracterul nu este innascut, ci este format in familie, in societate, in biblioteca, la televizor, la munca, la strand etc.

@ managementul e profesie
Nu cred ca managementul este profesie, ci este o functie. In sensul unei profesii ar trebui sa existe un cadru de KS (cunostinte si competente) care sa statuteze profesia de manager. Nu avem asa ceva. Nu-mi aduc aminte ca in COR sa existe profesia de manager. Dar exista profesia de frizer, de profesor in invatamantul preuniversitar, de strungar etc.

Cristian Ducu
http://www.cristian-ducu.ro/

Niciun comentariu: