sâmbătă, 7 martie 2009

Taxa ilegala pentru contestarea unei licitatii publice

Guvernul a anuntat astazi prin intermediul ministrului Dan Nica introducerea unei taxe de timbru pentru contestarea unei licitatii publice. Asa cum ne-a obisnuit in cele trei luni de guvernare, actuala echipa guvernamentala isi pregateste terenul pentru marile afaceri pe seama banului public. Procedeele folosite sunt similare celor patentate de PSD in trecut si sfintite de toate guvernarile. Printre acestea se afla schimbarea denumirii institutiilor statului, schimbarea directorilor agentiilor si institutiilor aflate in subordinea guvernului, schimbarea legilor pentru favorizarea unor anumite firme etc.

Insa nu asta ma enerveaza la culme, ci nesimtirea cu care actualii ministri, dar mai ales prim-ministrul Boc, ne mint in fiecare zi ca ei vegheaza la o mai buna cheltuire a banului public, ca ei sunt interesati de binele societatii romanesti si nu de buzunarul propriu. Numai ca introducerea unei astfel de taxe este ilegala si contrar iluziei pe care ne-o vand acesti indivizi perfizi.

De ce spun ca este o taxa ilegala? Fiindca ea incalca dreptul elementar de a contesta o licitatie in baza faptului ca ai cumparat deja caietul de sarcini. Faptul ca eu am dat bani pentru a participa la un astfel de exercitiu ma califica sa pot contesta fara cheltuieli suplimentare acea licitatie. E ca si cum ai fi pus sa platesti pentru ca sesizezi o ilegalitate. Nu ma intereseaza faptul ca s-a facut abuz de acest lucru. Taxa pe care ei o introduc acum pentru contestatii este doar o modalitate de a muta atentia opiniei publice de pe chestiunea de baza, cea care ne doare cel mai tare, si anume eficientizarea proceselor decizionale si eliminarea coruptiei din sistemul public. In schimb, ei fac tot posibilul ca sa favorizeze acele firme care-si permit sa plateasca 2% din valoarea unui proiect pentru a schimba o decizie nefavorabila lor. Dar cei care nu au acesti bani, dar doresc sa conteste o licitatie masluita nu vor putea face acest lucru.

Nu in ultimul rand, aceasta masura este inca un element intr-o elaborata schema de a prosti boboru'. Pe ideea "vedeti, noi luptam cu coruptia", acest guvern lucreaza intens pentru campania electorala a lui Traian Basescu. O sa vedeti cum, in perioada campaniei, acesta isi va aroga meritele pentru masurile luate de actualul guvern. Si de ce nu?! doar el este seful guvernului, nu Boc.

Niciun comentariu: